KESÄN 2023 1. MATKAPURJEHDUS

Mitä? Matkapurjehdus Visbyyseen ja takaisin
Missä? Itämerellä
Milloin? 26.6-2.7.2023

Kippari: Viivi Vilkki
Försti ja muonittaja: Saana Kääriäinen
Seköndi: Alina Vermola
Naisisto: Pinja Ruohonen, Rosa Nieminen, Kaisla Vahala, Katariina Joutsamo, Kia Koskinen

Kesän ensimmäinen matkapurjehdus starttasi Heinänokasta juhannuksen jälkeisenä maanantaina yhdeksän aikaan aamulla. Airiston peilityyni aamu vaati naisistoa aloittamaan matkan peltigenoan saattelemana. Matkaa oli paljon, sillä ensimmäiseksi yöksi oli päästävä Utööseen. Virittelimme purjeita Korppoon kohdalla ja muutaman tunnin kellumisen ja spinnukokeilun jälkeen jatkoimme matkaa konevoimin. Utössä meitä odotti upea keskikesän auringonlasku ja uintihetki koko porukan kesken Utön eteläisillä rantakallioilla.

Kunnianhimoinen tavoite purjehtia viikossa Visbyyseen ja takaisin vaati uhrauksia muun muassa yöunien saralla. Tiistaiaamun herätys oli edellispäivääkin aikaisemmin ja köydet irtosivat Utöön laiturista 0400. Saanan vahti aloitti ylityksen upean auriongonnousun saattelemana, edelleen hieman kehnoissa tuuliolosuhteissa. Päivän mittaan tuuli kuitenkin virisi ja saimme nauttia useamman vahdin ajan spinnuttelusta itämerellä. Myötäiset tuulet toivatkin meidät perille Visbyyseen reilussa vuorokaudessa.

Keskiviikkopäivä vierähti ihaillen Visbyn kaupunkia. Söimme paljon (osa naisistosta voi sanoa jopa ämpäreittäin) jäätelöä, ja nautimme kesäisestä kelistä. Samaan aikaan järjestetty Almedals veckan toi kaupungille erityisen paljon vilinää ja tapahtumaa. Syötiin, levättiin, shoppailtiin ja nautittiin! Seuraavana päivänä irrottelimmekin jo köysiä sataman vieraslaiturista. Aamu alkoi tietenkin jäätelöllä, jonka jälkeen matkamme jatkui takaisin kohti Suomen aluevesiä.

Paluumatkalle sattui onneksemme yhtä myötäiset tuulet kuin menomatkallekin. Virittelimme helteisen auringon suojaksi pyyhkeistä Stakalle biminin ja pelasimme korttia vahtitehtävien puitteissa. Muutama pulahduskin Stakan perästä mahtui tähän kesäpäivään. Perjantai-illalla saavuimme Kökarin Norbyhyn, josta saimme varattua vielä matkan loppupäässä illaksi saunavuoron! Edelliset saunojat eivät pitäneet kiirettä, joten jouduimme hetkellisesti jonottamaan saunaan, jota tietenkin pidettiin hieman kohtuuttomana.

Lauantaiaamu valkeni pilvisenä ja hieman edeltäviä viileämpänä. Purjehtijaa kuitenkin lämmitti kyläkahvilasta saadut Ahvenanmaan pannukakut, joiden avulla saatiin tämäkin päivä käyntiin. Kökarista matka taittui Turun Pursiseuran saaritukikohtaan, Pyytinkarille. Pyytin edustalla harjoittelimme mies yli laidan -tilannetta ja tällä kertaa pelastettavana oli mehukanisteri ja yksi naisiston jäsenistä. Harjoitus meni hyvin ja kävimme yhdessä läpi kehityskohteita todellisen tilanteen varalta. Pyytillä syötiin iltapalaksi hodareita ja jaettiin viikon kokemuksia saunassa muiden saunojien kanssa.

Kuva: Saana Kääriäinen

Viikon viimeinen päivä ja oli aika palata kotiin. Paluumatkalla kipparimme Viivi piti purjeiden trimmikoulutuksen, jossa nuoret saivat harjoitella purjeiden säätämistä sen mukaan, mitä kurssia tuuleen nähden ruorinainen ajoi. Ennen rantautumista Heinänokkaan harjoittelimme vielä kertaalleen mies yli laidan -tilannetta. Tällä kertaa haastetta harjoitukseen toi ”tajuttomana” oleva henkilö. Lähetimme seköndimme Alinan pintapelastamaan uhria ja saimme harjoituksen turvallisesti ja onnistuneesti pakettiin. Heinänokasta lähes koko naisiston matka jatkuikin kotiin valmistautumaan maanantaina alkavaa kesäleiriä varten.

Kokonaisuudessaan matkapurjehdus oli erittäin onnistunut. Tuulet kääntyivät Stakan keulasuunnan mukaan niin, että lähes koko viikko hurahti myötäisissä tuulissa. Jo kokenut naisisto mahdollisti kolmijakoisen vahdin, joka puolestaan antoi aikaa myös levolle. Jokainen naisiston jäsen sai kokemusta avomeripurjehduksesta ja spinnunkin käyttö tuli tutuksi! Myös ruoka oli maittavaa ja sitä oli varattu sopivissa määrin. Huomionarvoista oli se, ettei paahtoleipä maistunut naisistolle. Tuleeko tästä eteenpäin Stakalle siis pelkästään ruisleipää?

Kuvat & Teksti: Saana Kääriäinen