KOULUTUSALUS S/Y PRANSTAKA

Nuotiotytöillä on merenkulun koulutusaluksena 36 jalkainen, lasikuituinen, Finngulf purjevene. Vene on Håkan Södergrenin 1990-luvulla suunnittelema. S/y Pranstaka rakennettiin vuonna 1992 ja se saatiin lippukunnan käyttöön muutamaa vuotta myöhemmin, 1997. 

Pranstaka on 36 jalkainen, eli 10,94 metriä pitkä alus. Sen leveys on 3.3 metriä, syväys 1.9 metriä ja maston korkeus 18 metriä. Purjepinta-alaa aluksellamme on jopa 76 m2! Alus on rekisteröity maksimissaan 12 henkilölle ja siinä on makuupaikkoja kymmenelle.

Koulutusaluksemme kotisatamana toimii Heinänokan partiovenesatama, eli Heinis. Siellä säilytämme myös lippukunnan jollaa. Heinänokka sijaitsee Satavan saaressa, osoitteessa Heinänokantie 16, 20960 Turku.

FÖRSTI, SEKÖNDI – MIKÄ?

Purjehdukselle valmistautuminen alkaa jo syksyn koloilloissa. Viikkotapaamisissa usein harjoittelemme erilaisia merenkäynnin taitoja, kuten solmujen tekoa, navigointia, venesanastoa, matkan mittaamista ja suunnittelua. 

Nuorten on mahdollisuus osallistua lippukunnan järjestämille purjehduksille ikäkautensa mukaan. Sudenpennuille on usein varattu purjehduskalenterista lyhyempiä iltapurjehduksia. Seikkailijat ja tarpojat voivat osallistua jo viikonloppupurjehduksille. Samoajat ja vaeltajat voivat osaamisensa ja koulutuksensa mukaan toimia aluksen seköndinä, eli apukätenä kipparille ja försille. 

Kippari, eli aluksen päällikkö on lippukunnassa toimiva aikuinen, joka on käynyt partiojohtajan peruskurssin sekä Suomen Partiolaisten järjestämän kipparikurssin. Kippari on lähtökohtaisesti aina vastuussa purjehduksen turvallisuudesta ja sujuvuudesta. 

Kipparin vasempana kätenä toimii försti, eli first man in hand. Försti on kipparin jälkeen seuraava vastuunkantaja. Förstin tehtäviin kuuluu muun miehistön kouluttaminen ja käytännön järjestelyiden hoitaminen. Työnjaosta kuitenkin sovitaan aina förstin ja kipparin kesken.

Nuotiotytöt Stakalla seilaa, tyynellä trimmaa ja myrskyssä reivaa!

PARTIOVENESATAMA HEINÄNOKKA, ELI HEINIS