MERITOIMINTA

Nuotiotytöt on meripartiolippukunta, joten turvallisen merenkulun koulutus on osa ympärivuotista toimintaamme. Tältä sivulta löydät tietoa meripartiotoiminnastamme ja koulutusaluksestamme.

MERITOIMINTA NUOTIOTYTÖISSÄ

Nuotiotytöt on meripartiolippukunta, joten turvallisen merenkulun koulutus on osa ympärivuotista toimintaamme. Lippukunnalla on Finngulf 36 purjevene, s/y Pranstaka, joka toimii aktiivisesti kesäkaudella merenkulun koulutusaluksena.

​Viikkotoiminnassa meripartio näkyy parhaiten viikoittaisissa kokouksissa, joissa voidaan harjoitella muun muassa merikortin lukemista, navigointia, solmuja ja purjehduksen suunnittelua. Kun jäät sulavat ja purjevene taas keväällä saadaan vesille, aluksella koulutetaan venekuntalaisille kaikkia purjehdukseen liittyviä tehtäviä yhdessä kokeneen aikuisen opastuksella. Nuoret oppivat muun muassa ohjailemaan venettä, toimimaan kartanlukijana ja käyttämään purjeita. Nuorten kanssa purjehduksilla harjoitellaan myös muun muassa hätätilanteissa toimimista ja pimeänavigointia. 

​Meripartiossa oppii siis turvallisen merenkulun taitoja ja saa upeita kokemuksia, kun suuntaa lippukunnan veneen kyydissä Saaristomeren kautta Itämerelle! Toiminnassa pääset haastamaan itseäsi ja astumaan turvallisessa ympäristössä myös mukavuusalueesi ulkopuolelle.

MIKSI MERIPARTIO?

Meripartiossa painopiste on muiden partiotaitojen ohella merenkulun koulutuksessa. Meillä viikkotoiminnassa kasvatetaan nuorista osaavia, itsenäisiä ja rohkeita merenkulkijoita. Purjehduksen aikana nuori oppii aikuisen tuella kantamaan vastuuta omasta ja toisten turvallisuudesta. Koska purjehduksessa tiimityö on välttämätöntä, nuoret oppivat toimimaan yhdessä muiden purjehtijoiden kanssa ja jakamaan vastuuta tehtävistä. Meripartiolaiset oppivat jo nuorina kommunikoimaan, kuuntelemaan ja tekemään päätöksiä yhdessä muiden kanssa, mikä kehittää heidän sosiaalisia taitojaan ja kykyään toimia ryhmässä.

Partiopurjehdukset vievät seikkailijaluonteen usein uusiin, upeisiin paikkoihin. Nuoret pääsevät purjehduksilla tutustumaan erilaisiin paikkoihin ja elämäntyyleihin ympäri Saaristo- ja Itämerta. Purjehduksilla pääsee nauttimaan meren- ja luonnonläheisestä toiminnasta. Se antaa nuorille mahdollisuuden oppia ja arvostaa luonnonvaraisen ympäristön kauneutta ja ainutlaatuisuutta. Tämän, yhdessä muiden partioperiaatteiden kanssa, on tarkoitus innostaa nuorta suojelemaan ja kunnioittamaan ympäristöä sekä luomaan kestäviä elämäntapoja.

Purjehtiminen tarjoaa nuorelle monia haasteita, kuten sääolosuhteiden huomiointia, navigointia ja uuden oppimista veneolosuhteissa. Nuoret oppivat asettamaan tavoitteita, työskentelemään niiden saavuttamiseksi ja nauttimaan onnistumisistaan. Partioharrastuksen kautta nuoret saavatkin elinikäisiä taitoja haasteiden kohtaamiseen. Tule mukaan toimintaamme!

PARTIOVENESATAMA

Nuotiotyttöjen koulutusalus s/y Pranstakan kotisatama on Turun partiovenesatamassa, Heinänokassa. Tuttavallisemmin kotisatamaa kutsutaan Heinikseksi. Lippukunnan järjestämät purjehdukset alkavat ja päättyvät Heinikseen, ellei toisin ole poikkeustilanteissa sovittu.

Myös lippukunnan RS Vision -jolla sijaitsee Heiniksessä ja jollalla järjestettävä toiminta tapahtuu myös samaisen sataman läheisissä vesissä. Jollailloissa on helppo harjoittaa purjehduksen lainalaisuuksia lämpiminä kesäiltoina. Jollailussa tunnelma on usein tiivis ja purjehtiminen hektistä. Näissä illoissa on vaikeaa välttyä hauskanpidolta!

Heinänokka sijaitsee Satavan saaressa, osoitteessa Heinänokantie 16, 20960 Turku.

KUVIA VUOSIEN VARRELTA